Glada röster om Korsordets ABC:

          ”Intressant; har inte läst hela boken än, kommit till bokstaven K. Läser en bit då tillfälle gives. Författaren bekräftar saker som man som korsordslösare tänkt om konstruktörens dilemman, men även saker som man inte tänkt på. Roligt att boken skrevs, tack för det!


Betyg 4”


(Bokus.se, 20 september 2020)

 

 


          ”Mycket Inspirerande! Lärorik, humoristisk och en bok för personer som gillar kryss. Nu ska jag göra fler egna och skicka till vänner. Kul!


Betyg 4”


(Bokus.se, 14 september 2020)

 

 

 

          ”Utsökt om (kors)ORD

Förvånansvärt trivsam liten bok, även för en som inte är särskilt korsordsintresserad!
Boken bjuder på många konkreta beskrivningar och förklaringar om korsordsmakande och -lösande, men framförallt på lekfulla kåserier om ORDEN, språket och funderingar om t.ex. hur fräck man vågar vara i ett kryss.
Författarens fina språk och glimt i ögat gör att den är läsvärd för alla som gillar ord, med eller utan kors :)


Betyg 5”


(Bokus.se, 15 aug 2020) 

          ”Klurigt och roligt! Som ständig korsordslösare tycker jag denna bok har varit till stor glädje. Kan varmt rekommendera den. Perfekt läsning i hängmattan eller på resan. Liten behändig storlek på boken, som får plats i lilla väskan!


Betyg 4”


(Bokus.se, 14 augusti 2020)

 


 

          ”Kul om kluriga konstruktioner

Ordlekare som jag är hade jag svårt att motstå denna bok, och få chansen att förstå hur en korsordsmakare är funtad. Känner en viss samhörighet med dessa kluriga hantverkare, men inser nu att jag inte varit i närheten av att förstå vilka delikata överväganden man måste göra för att konstruera ett kryss.

Förutom lekfullheten måste en korsordsmakare också ha en språkteoretisk och -statistisk förståelse för vilka bokstavsföljder som är vanliga och ovanliga, hur ofta olika ändelser förekommer och så vidare. Plus hur man undviker att trilla i fällor med för många vanligt förekommande bokstäver i ett kryss, vad som faller bort i olika svårighetsgrader, hur fräck man får vara med mera med mera.

Men gladast blir jag av alla ord som jag inte hade en aning om: gammal slang och jargong som jotta och isingar, föreslagna nyord som dräk eller bara okänt som paravan. Och dödskallelistan med raffset, taffeltäckare, nucka och annat unket, som får mig att gnissla tänder.

Avsnittet om hur ett korsord byggs, steg för steg, kan tyckas lite långt, men det är nog ändå själva nyckeln (ha ha) till en förståelse för vilka avvägningar som måste göras. Här kommer mixen av lek, språkteori och bokstavsstatistik till sin fulla rätt.

Bra jobbat!


Betyg 4”


(Bokus.se, 14 augusti 2020)

 


 

          ”En kåserande och personlig faktabok om korsord - jättekul!
Varje bokstav får ett eget kapitel, och saker på den bokstaven avhandlas.
En del givna saker, och flera överraskande.

Det är roligt att läsa, boken läser sig själv om man gillar korsord. Dessutom avslutas varje kapitel med ett 5X5-kryss.

 

Betyg 4”


(Boksidan.net, 19 juli 2020)